Nieuwsbrief Januari 2016

Nieuwjaarsbrief

 

Beste vrienden,

 

Eerst en vooral onze Beste Wensen voor het nieuwe jaar.

 

Als we vanuit onze vzw terugblikken op 2015 mogen we gerust stellen dat het een heel bewogen jaar was.

 

Het begon eigenlijk allemaal eind januari met Rita die voor 3 maanden als vrijwilligster ging lesgeven in “onze” school in Pattale. Ze had geen idee wat er gebeurde op 25 april, toen ze van haar bed rolde in het hotel in Kathmandu waar ze logeerde op de terugweg naar huis.

Céline, een jonge enthousiaste meid wilde na haar studies kine vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis in Kathmandu. Maar eerst stond er een trekking in Langtang op het programma. Ook zij had geen idee wat er gebeurde op 25 april, toen de autobus op weg naar Langtang hevig begon te schudden.

 

Het leven van Rita, Céline en miljoenen Nepalezen is vanaf die dag niet meer hetzelfde.

Onze Nepalese vrienden zijn ongedeerd, maar er zijn volledige dorpen van de kaart geveegd en heel wat mensen treuren om hun omgekomen familieleden. Hun huizen zijn weg, de moesson maakt het leven onder tentzeilen er niet makkelijker op. Sinds september is er bovendien een grensblokkade tussen India en Nepal de opstart van de heropbouw verhindert; door gebrek aan brandstof is transport niet mogelijk. Vandaag is er nog maar zeer weinig heropgebouwd en sterven er nog mensen van de kou in de tijdelijke onderkomens.

 

Maar deze catastrofe heeft toch ook veel goeie dingen gebracht. We hebben gezien hoe Kristof en Paul eind mei een benefiet voor Nepal op gang trokken waarbij heel veel Leuvenaars de handen in elkaar sloegen. Ook Long organiseerde in juli een schitterend concert “Music4Nepal” in abdij Keizersberg. Voor onze Nepaldag in augustus konden we terecht bij Luc en Marcia. Céline en Nele kregen een massa koekjes, cakejes, brownies,… voor hun standje op de 24urenloop van de KUL. Jeroen en Elke zetten hun deur open voor een schitterend tuinconcert met Senne Guns.

Kinderen van De Twijg in Wijgmaal liepen met hun vastenvoettocht een mooi bedrag bij elkaar. De kinderen van juf Emmy van de Basisschool Ter Beuke in Kessel-Lo verkochten zelfgemaakte fotokadertjes, we kregen een standje op het schoolfeest van basisschool De Bosstraat in Wilsele-Putkapel en in het Koninklijk Instituut Woluwe en we mochten ons project voorstellen in het Montfortcollege in Rotselaar. Aan al deze kinderen onze oprechte dank.

We mochten ons ook verwarmen aan “De warmste week” van Studio Brussel. Dany deed zijn best met het wijngroepje van Wijgmaal om champagne te verkopen en Céline en Nele gebruikten hun gouden handjes om “Massage for Nepal” actie op touw te zetten. Dat kon enkel dankzij de gastvrijheid van Allfit in Wilsele, Hill fit in Leuven, Fit Factory en Stedelijk zwembad in Tienen.

 

Door het nieuws rond de aardbeving kreeg onze vzw extra aandacht en dit leverde ons heel wat interessante contacten. Met dank aan Wereld Missie Hulp (WMH), For a Better Life, Sukhi Home, BNPPF Foundation, Solidariteitsactie KBC, Kiwanis Tessenderlo, Beachvolleybal van Baal, Academics for Development, Educ4All, Brick to Bricks

Zonder deze tragedie hadden we nooit onze 3 nieuwe leden Rita, Céline en Nele beter leren kennen. Samen met Joris, Patrick, Karin en mezelf hebben ze met heel veel enthousiasme hun schouders gezet onder Saancho en konden we rekenen op heel wat geldelijke steun, maar vooral op hartverwarmende ervaringen die we zeker blijven koesteren.

 

Maar hoe enthousiast we ook mogen zijn, zonder jullie steun was dit niet mogelijk geweest. Elke bijdrage is belangrijk en wordt heel erg geapprecieerd. We blijven jullie op de hoogte houden van onze activiteiten hier in België en van de stand van zaken van onze projecten in Nepal. Bedankt voor 2015 en ik hoop jullie allemaal terug tegen te komen in 2016!

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

Liane Vandevenne

Voorzitter vzw Saancho

Datum: 
januari, 2016