Nieuwsbrief September 2015

Nieuwsbrief September 2015

 

Van hectiek gesproken, de voorbije periode wás hectisch. Waarom moeten we jullie waarschijnlijk niet vertellen…(verwijzend naar onze laatste nieuwbrief – oproep van april 2015).
Van Deepak (onze Nepalese vriend en contactpersoon) hebben we tijdens zijn verblijf hier een live-verslag gekregen van de verwoestende aardbeving . Het zijn onvoorstelbare verhalen van dood, vernieling, angsten en trauma, maar ook van moed, solidariteit en hoop.

Hoever staan we nu intussen? Een overzicht:

 

Financieel

Na de aardbeving kregen we een enorme respons, waarvoor dank.
Hierdoor konden we vlak na de aardbeving al 5.000 € overschrijven naar Nepal om de eerste nood te lenigen (vooral tentzeilen). Nu staat er 25.638 € op onze rekening.

Met dit bedrag betalen we in eerste instantie onze 2 leerkrachten Engels, onze oorspronkelijke doelstelling.

Daarnaast willen we helpen bij de heropbouw van de school, die bij de 2de aardbeving ernstige schade heeft opgelopen.
 

Bouwproject Pattale

De schoolgebouwen in Pattale waren al in slechte staat vóór de aardbeving en nu is er behoorlijk wat schade. Daarom willen we een nieuw schoolgebouw helpen bouwen.

Joris (bestuurslid van Saancho) en zijn vrouw Hildegarde vertrokken eind september voor een kleine maand naar Nepal. Zij zullen tijdens hun verblijf in Pattale met de plaatselijke verantwoordelijken en dorpsbewoners het bouwproject bespreken en naar hun verwachtingen peilen. Samen met Deepak zullen ze aan de hand van een shortlist van mogelijke bouwpartners uitzoeken met welke organisatie we de bouw willen realiseren.

Na de reis zullen we alle verzamelde info evalueren waarna we hopelijk snel kunnen starten met de effectieve bouw.

 

Raising4Nepal

We hebben het geluk gehad om twee fantastische jonge mensen te ontmoeten. Zij willen binnen Saancho hun schouders zetten onder een tweede project, de heropbouw van een schooltje in de zwaar getroffen Langtang Regio.

Céline Labie is 28 jaar en was op weg naar Langtang op die bewuste 25 april. Vanuit deze ervaring is dit project gegroeid. Haar vriendin Nele Vervloesem is even enthousiast en stapt mee in dit schitterend avontuur.

Het dorpje Kalikasthan, vandaag nog steeds in puin, bevindt zich op 100 km van Kathmandu, langs de lokale weg richting Langtang National Parc. Het was in dit dorpje dat Céline kon schuilen en kon genieten van de gastvrijheid van de lokale bevolking de eerste nacht na de aardbeving.

De school bevindt zich in het laaggebergte op 1700 m hoogte. Het is de enige school voor de kinderen van de naburige dorpen. De 150 studenten met leeftijd tussen 5 en 14 jaar krijgen lessen van 9 leerkrachten. Op dit moment zijn de lessen terug opgestart in tijdelijke schuilplaatsen.

Wil je meer weten over dit project en over de ervaringen van Céline in Nepal, ga dan een kijkje nemen op http://raising4nepal.wix.com/raising4-nl

 


 

Je kan ons blijven volgen op onze website www.saancho.org en op onze facebook community Saancho.

Giften voor de wederopbouw op rekening IBAN: BE95 7440 3190 9858  - BIC: KREDBEBB met vermelding NOODHULP zijn vanaf 40 Euro fiscaal aftrekbaar.

 

Namens het bestuur van VZW Saancho

Liane Vandevenne, Joris Sels, Karin Van Espen, Patrick Van den Bussche

 

Datum: 
september, 2015